Soki to nie tylko bogactwo minerałów i witamin, to także niezwykle efektywna i przyjemna metoda oczyszczenia organizmu, odmłodzenia ciała, poprawy formy oraz przywrócenia zdrowia. Poznaj kilka tajemnic sokoterapii i odkryj jej cudowne działanie!
Toksyn nie unikniesz, dlatego naucz się ich pozbywać
W ciągu całego życia spożywamy mnóstwo substancji chemicznych, które niestrawione gromadzą się w organizmie w formie toksycznych złogów. Niestety, nasz organizm nie produkuje odpowiednich enzymów, które mogłyby zwalczać powstałe w organizmie toksyny. W efekcie stają się one przyczyną licznych chorób cywilizacyjnych. Jak dowodzą badania jedynym źródłem aktywnych enzymów, które mogłyby oczyszczać organizm z toksyn są rośliny, stąd też za najskuteczniejszą metodę walki z nimi uznaje się sokoterapie.
Zalety sokoterapii
Terapia sokowa oczyszcza z toksyn płuca, wątrobę, nerki oraz skórę, zwiększając ich naturalną zdolność do przyswajania substancji odżywczych. Przyspiesza spalanie, a co za tym idzie także wydalanie. Surowe soki to źródło wapnia, potasu oraz krzemu, które wspomagają biochemiczno - mineralną odbudowę komórek i tkanek, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się oraz chroniąc przed chorobami. W efekcie nasz system trawienny działa dużo sprawniej, nasza odporność wzrasta, mamy więcej sił witalnych i energii, a co najważniejsze czujemy się odmłodzone i piękniejsze. Ojciec sokoterapii dr Norman W. Walker mawiał: „… nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki, stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu”.
Gotowa na sokoterapie? Poznaj najważniejsze zasady!
- Soki wyciskaj za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki, tylko wówczas uzyskasz optymalną ilość witamin, enzymów i soli mineralnych
- ½ szklanki lub szklankę soku pij na około 15 - 30 minut przed posiłkiem, najlepiej małymi łyczkami, mieszając w ustach, gdyż już wtedy zainicjujesz proces trawienia
- Soki muszą być w stu procentach naturalne, gdyż te z kartonów, pasteryzowane nie mają zupełnie żadnej wartości
- Ze świeżo wyciśniętego soku przed wypiciem koniecznie zdejmij powstałą pianę
- Czas trwania sokoterapii to minimum 30 dni, a maksymalnie 3 miesiące, z częstotliwością od 2 do 3 razy w roku, najlepiej po uprzedniej konsultacji lekarskiej
Potęga soku
Odkryj z nami sokoterapie i sprawdź, które warzywa oraz owoce okażą się dla ciebie najlepsze. Poniżej prezentujemy kilka wybranych przepisów na soki zarówno z owoców jak i warzyw.
- Sok z buraków – przygotowujesz sok wg proporcji 4:1 buraki i marchew, odstawiasz na 2-3 godziny w ciemne miejsce, po czym pijesz 2 razy dziennie po szklaneczce. Świetnie działa na choroby krążenia, układu pokarmowego, kamienie, a także na wytwarzanie czerwonych krwinek.
- Sok z marchwi – szklanka raz na dobę świetnie wpływa na zęby, paznokcie, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, dobrze działa na oczy i gardło oraz zwiększa odporność.
- Sok ze świeżej kapusty – wyciskamy kapustę i w zależności od potrzeb pijemy 1-2 szklanki dziennie. Działa leczniczo na cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżycę, otyłość oraz problemy z tarczyca.
- Sok ogórkowy – wyciskamy i pijemy ½ szklanki dziennie, w zależności od upodobań może być to tylko sok z ogórka lub w zestawie koktajli warzywnych. Ogórek to najlepszy środek moczopędny, który dodatkowo poprawia wzrost włosów, wzmacnia paznokcie oraz polecany jest dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.
- Sok z dyni – 1/5 szklanki dziennie świetnie sprawdza się w schorzeniach nerek oraz serca, wzmacnia wątrobę, zwalcza gorączkę orasz uspokaja.
- Sok winogronowy – zaleca się ½ szklanki lub szklankę dziennie na godzinę przed jedzeniem. Działa orzeźwiająco, wzmacniająco, przeczyszczająco, bakteriobójczo.