Herbata jest naparem przyrządzanym z liści i pąków roślin nazywanych właśnie herbatą, należących do rodzaju kamelia. Uprawia się je w wielu krajach strefy zwrotnikowej ze względu na wspomniane pączki i liście, które to w czasie procesu produkcyjnego przechodzą przez kilka kolejnych etapów, z czego najważniejsze jest odpowiednie suszenie i ewentualnie poddawanie fermentacji.
Co warto wiedzieć o herbacie
W zależności od sposobu suszenia, jak również zastosowania (lub nie) fermentacji, uzyskujemy pożądany rodzaj herbaty, gdzie do najważniejszych zaliczyć należy czarną, czerwoną, białą i zieloną. Napój ten, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, posiada również wartościowe dla nas właściwości oraz składniki odżywcze. Podobnie jak kawa zawiera kofeinę, zwaną teiną, która sprawia, że po wypiciu naparu poprawia się nasze samopoczucie i koncentracja.
Obok teiny znajdziemy w herbacie niezwykle ważne związki polifenolowe, które posiadając silne właściwości antyutleniające chronią nas przed miażdżycą oraz chorobami nowotworowymi, działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, zatrzymują w organizmie witaminę C. Związków tych najwięcej jest w herbacie białej i zielonej, w pozostałych natomiast mniej, gdyż ulegają zniszczeniu podczas procesu fermentacji. Herbata zawiera także śladowe ilości witamin (A, B1, B2, E, K), sporo chroniącego kości i zęby fluoru, olejki eteryczne i pigmenty, a za sprawą niebiałkowego aminokwasu L-taniny wykazuje działanie uspokajające i antystresowe.
Dobroczynne działanie herbaty
Badania wykazują jednak i negatywne skutki jakie może przynieść wypijanie dużej jej ilości. U niektórych osób taki wpływ na organizm ma teina, która uczula receptory dopaminy, osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku lub nawet uzależnia. Ponadto jeden z polifenoli, tanina, łagodząc podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, równocześnie ogranicza wchłanianie bardzo ważnego dla organizmu magnezu, żelaza i wapnia, a zawarte w napoju szczawiany mogą być przyczyną uszkodzeń nerek.
Pamiętając jednak, że w codziennej diecie przyjmowanie dużej ilości płynów jest absolutnie niezbędne, bierzmy pod uwagę, że ryzyko wystąpienia negatywnego wpływu na organizm jest niewspółmiernie niskie w porównaniu do jej dobroczynnych właściwości. Dlatego też sięgajmy po nią chętnie, zastępując w ten sposób nawet wodę. Warto przy okazji wspomnieć, że znane są przypadki długowieczności spowodowane przez regularne wypijanie sporej ilości herbaty, tak więc zakłada się, iż istnieje duże prawdopodobieństwo, że możemy w ten sposób przedłużyć sobie życie.
Sposób parzenia herbaty
Jeśli chcemy przyrządzić dobry i aromatyczny napar, najlepiej do tego celu użyć wody miękkiej z niewielką zawartością wapnia, warto zatem korzystać z filtrów lub używać niegazowanej wody mineralnej. Wiele gatunków herbaty można zaparzać dwu lub nawet trzykrotnie, tak postępujemy między innymi z zieloną lub białą jej odmianą, za każdym razem uzyskując nie tylko nieco odmienny smak, ale i właściwości napoju