Dieta redukująca cellulit

Nie każda kobieta wie, że w walce z cellulitem bardzo pomocna jest dieta. Poprzez wzbogacenie i wyeliminowanie pewnych składników diety poprawia się wygląd skóry, a cellulit może nawet zniknąć.

Składnikami diety mającymi wpływ na odżywianie skóry są antyoksydanty, czyli witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Istotne są także składniki mineralne, przede wszystkim selen, żelazo, jod, kwas foliowy i kobalt oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dieta antycellulitowa powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, tłuste ryby morskie oraz płyny.

Dieta pełna antyoksydantów

Witaminy A, C, E walczą z wolnymi rodnikami, które przyśpieszają starzenie się skóry. Dobrze odżywiona i wysycona antyoksydantami skóra ma ładny koloryt i wygląda świeżo. Antyoksydanty możemy znaleźć w: olejach roślinnych, zbożach, warzywach, owocach, ziołach, przyprawach oraz innych produktach pochodzenia roślinnego.

Witaminy z grupy B przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian skórnych oraz poprzez udział w syntezie kwasów nukleinowych, zapobiegają jej starzeniu. Dieta, której podstawą będą produkty zbożowe niskoprzetworzone jak pieczywo ciemne, makarony pełnoziarniste, grube kasze, płatki (owsiane, żytnie, jęczmienne) z pewnością dostarczy odpowiednią ilość witamin z grupy B.

Kwasy omega-3 i selen

Dieta bogata w kwasy omega-3 pomaga pozbyć się celulitu. Kwasy tłuszczowe wpływają na uwodnienie skóry, która staje się jędrna i elastyczna. Dodatkowo kwasy omega-3 i selen  zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Głównymi źródłami tych składników są tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron) oraz tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka). Dieta bogata w ryby morskie, spożywane przynajmniej 3-4 razy w tygodniu będzie również obfitować w jod, składnik także pozytywnie wpływający na stan skóry.

Nawodniona skóra bez cellulitu

Najlepszym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn, które sprzyjają tworzeniu się cellulitu jest wypijanie przynajmniej 2 litrów wody mineralnej dziennie. Odpowiednio nawodniona skóra staje się bardziej elastyczna i gładka.

Czego warto unikać?

Aby mieć piękną skórę bez celulitu powinniśmy przede wszystkim unikać:

  • Słodyczy, słodkich napojów i cukru. Nadmiar cukrów prostych w diecie sprzyja nierównemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej w skórze, a w efekcie powstawaniu „pomarańczowej skórki”, czyli cellulitu.
  • Potraw tłustych, smażonych w głębokim tłuszczu oraz potraw typu fast-food. Podczas smażenia powstają szkodliwe kwasy tłuszczowe trans, które przyśpieszają starzenie się skóry oraz powstawanie celulitu. Produkty tłuste to i produkty bogatokaloryczne, więc powstała w ten sposób tkanka tłuszczowa może sprzyjać powstawaniu nieestetycznego wyglądu skóry.
  • Potraw solonych oraz z dodatkiem glutaminianu sodu. Nadmiar soli (sodu) w diecie powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja tworzeniu obrzęków. Dodatkowo skóra z obrzękami staje się wiotka i gorzej odżywiona przez składniki odżywcze, co sprzyja jej marszczeniu i tworzeniu się cellulitu.
  • Potraw oraz napojów gorących oraz ostrych przypraw. Przeciwwskazane są zwłaszcza dla osób z cerą naczyniową. Po ich spożyciu rozszerzają się naczynia włosowate, które łatwo ulegają pęknięciom, widocznych w postaci pajączków na skórze.
  • W diecie antycellulitowej niewskazana jest także kofeina, zawarta w kawie, herbacie czy napojach energetycznych, która sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie oraz utrudnia zanikanie cellulitu oraz alkohol będący źródłem toksyn, ale również kalorii (1g alkoholu to 7 kilokalorii), które zamieniając się w tkankę tłuszczową tworzą „pomarańczową skórkę” .
Diana Wolań„ska

Nasze komentarze

Twój komentarz może być pierwszy!

0 komentarzy