Odżywianie zapobiegające powstawaniu zmarszczek
Jak poprawić wygląd i koloryt skóry i jednocześnie zapobiec jej przedwczesnemu starzeniu? Poniżej przedstawimy najważniejsze składniki diety mające istotny wpływ na nasz młody wygląd.
Zdrowa, jędrna skóra. Bez kurzych łapek. Każda kobieta pragnie jak najdłużej cieszyć się pięknym wyglądem. Jednakże nie tylko pielęgnacja kosmetyczna odgrywa istotną rolę w kondycji naszej skóry. Istotne znaczenie ma również odpowiednia dieta.
Podstawa pięjnej i młodej skóry to białko…
Białko to nie tylko integralny składnik włosów, paznokci, ale również skóry. Występuje w skórze jako jedna z składowych NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Niedobór tego składnika w diecie sprzyja stopniowemu zanikowi tkanki mięśniowej podskórnej, a w konsekwencji wiotczeniu skóry i powstawaniu zmarszczek. Źródłem tego składnika w codziennym jadłospisie powinno być mięso, ryby, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne.
Zdrowy wygląd to także węglowodany i błonnik
Odpowiadają za elastyczność skóry, gdyż wiążą się z keratyną, głównym składnikiem naskórka. Należy zadbać również o odpowiednią ilość błonnika, którego niedobór w diecie sprzyja zaparciom, a w konsekwencji przetłuszczaniu się skóry i powstawaniu wyprysków. Głównym ich źródłem w diecie powinny być produkty zbożowe jak pieczywo ciemne, grube kasze i pełnoziarniste makarony.
Tłuszcze ? Tak, ale tylko te dobre
Istotne znaczenie w oddziaływaniu tłuszczu na skórę ma jego rodzaj. Polecane będą tłuszcze roślinne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze umożliwiają zatrzymanie wody w skórze, utrzymując w ten sposób jej odpowiednie nawilżenie. Skóra pozbawiona tkanki tłuszczowej staje się cienka i łatwiej tworzą się na niej zmarszczki i fałdy skórne. Zalecane będą oleje roślinne jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Witaminowe wsparcie dla skóry
By dostarczyć do naszego organizmu wszystkich składników wpływających na kondycję skóry i zapobiegających jej zbyt szybkiemu starzeniu się, należy zadbać o urozmaiconą dietę.
Witamina A, odpowiedzialna za prawidłowego rogowacenie skóry, występuje m.in.:
- w warzywach takich jak marchew, brokuł, szpinak, jarmuż, dynia,
- w owocach takich jak morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, mango, jeżyna, aronia,
- w produktach zwierzęcych jak masło, mleko, wątroba czy tran.
Pozytywne oddziaływanie witaminy A na skórę zwiększa cynk, który jednocześnie reguluje procesy produkcji łoju w skórze, zapobiega starzeniu się skóry i poprawia jej wygląd i koloryt. Minerał ten można znaleźć w sporych ilościach, m.in. produktach zbożowych z pełnego przemiału, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych i warzywach.
Odpowiednia ilość w diecie witaminy C i witaminy E zapobiega starzeniu się skóry. Oleje roślinne, kiełki i zarodki zbożowe, jaja i orzechy zawierają dużo witaminy E. Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, jagodowe, warzywa kapustne, papryka czy pomidory.
Również dieta bogata w witaminę B6, która uczestniczy w syntezie kwasów rybonukleinowych, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Właściwości uelastyczniające oraz poprawiające jędrność skóry ma selen tak zwany „pierwiastek młodości”. Znaczne ilości tego pierwiastka znajdują się otrębach, kiełkach zbożowych i rybach morskich (łosoś, tuńczyk, makrela).
Woda – urody Ci doda!
Odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli wypijanie około 1,5-2 litrów płynów dziennie stanowi podstawę jędrności, gładkości i miękkości skóry. Polecanymi płynami będzie woda oraz różnego rodzaju napary herbat.
Nasze komentarze
AsiaK ~ 2014-03-18 13:31:55