Dieta Kopenhaska, zwana też dietą szwedzką

Trzynaście dni diety, utrata wagi, ale i nasilenie problemów zdrowotnych. Co warto wiedzieć o diecie kopenhaskiej?

Trzynastodniowa dieta skierowana głównie do osób z nadmierną masą ciała pozwala według jej autorów na ubytek od 7 do 20 kg. Dodatkowo zwolennicy Diety Kopenhaskiej twierdzą, że poprawia przemianę materii, oraz reguluje metabolizm.

Z pewnością jest to program żywieniowy dla osób wytrwałych i lubiących jeść nieracjonalnie i do tego tłusto. Stąd też twórcy diety zastrzegają, że po przerwaniu jej stosowania po 6 dniach, kolejny raz można spróbować dopiero po 3 miesiącach.

Natomiast, jeżeli uda nam się wytrać do końca, tzn. do 13. dnia, wówczas kolejna próba może nastąpić dopiero po dwóch latach. Być może przewidziano, że takiego czasu potrzebuje organizm na naprawę szkód w organizmie, które wyrządziła ta dieta.

Pozostałe zasady diety kopenhaskiej

  • wymaga rygorystycznego przestrzegania jadłospisu
  • w ciągu dnia należy spożywać 3 posiłki w ściśle określonych porach: śniadanie po przebudzeniu, obiad ok. godz. 14 a kolację o godz. 18
  • dopuszczalne jest zamiana kolejności spożywania obiadu i kolacji tego samego dnia
  • zalecane jest picie1,5 - 2l wody mineralnej niegazowanej
  • menu pierwszego tygodnia diety obfituje w jaja, nawet 6 sztuk dziennie
  • w drugim tygodniu w jadłospisie pojawiają się produkty mączne

Produkty dozwolone w diecie kopenhaskiej

  • chude mięso
  • chude ryby (dorsz, pstrąg)
  • jaja
  • warzywa (zwłaszcza szpinak)
  • przyprawy (sól i pieprz)
  • czarna kawa z kostką cukru
  • zieloną herbata
  • woda

Produkty, które należy wyeliminować z diety:

  • produkty zbożowe
  • owoce
  • słodycze
  • napoje alkoholowe
  • soki

Zalety stosowania diety kopenhaskiej

  • zaleca regularność spożywania posiłków, spożywa się pełnowartościowe
  • potrawy są nieskomplikowane i proste w przyrządzeniu
  • zaleca wypijanie prawidłowej ilości płynów i eliminację słodkich napojów
  • eliminuje z diety słodycze

Wady diety kopenhaskiej

  • jest bardzo rygorystyczna, wyklucza nawet żucie gumy
  • jest niezbilansowana pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych. Zawiera duże ilości tłuszczu, białka i bardzo niską zawartość węglowodanów oraz błonnika. Dodatkowo jest deficytowa w witaminy i minerały
  • dieta zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, które mają właściwości miażdżyco rodne i sprzyjają większemu ryzyku chorób układu krążenia
  • może przyczynić się do znacznego osłabienia organizmu, objawiającego się wypadaniem włosów, łamliwymi paznokciami, a nawet omdleniami
  • stosowaniu diety towarzyszy znaczne uczucie głodu
  • powrót do sposobu żywienia sprzed stosowania diety jest adekwatne z wystąpieniem efektu jo-jo. A w założeniach diety wskazane jest, że nie można z niej korzystać dłużej niż 13 dni
  • szybka utrata masy ciała w tak krótkim czasie jest bardzo niefizjologiczna dla organizmu. W efekcie dochodzi do odwodnienia organizmu oraz ubytku beztłuszczowej masy ciała. Po jej zastosowaniu spowalnia się metabolizm, czyli podstawowa przemiana materii
  • spożywanie kwasy na czczo Mozę nasilić lub wywołać objawy gastryczne w postaci zgagi lub nawet sprowokować powstanie nadżerek i wrzodów

Przykładowy jadłospis w diecie kopenhaskiej

Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru.
Obiad: 2 jaja na twardo, szpinak gotowany i 1 pomidor.
Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną.

Diana Wolań„ska

Nasze komentarze

Twój komentarz może być pierwszy!

0 komentarzy