Jedzenie, które poprawia nastrój i leczy duszę

Ocena artykułu:

Ocena: 0.0/5 (0 oceniających)

Dziś jedzenie nie jest tylko niezbędną czynnością pozwalającą człowiekowi żyć. Bywa przyjemnością, oznaką miłości, słabością, a także niekiedy nagrodą pocieszenia. Chcesz dowiedzieć się w jaki sposób oraz jakie produkty poprawiają nastrój, przeczytaj koniecznie nasz artykuł!

Jedzenie z nieszczęścia vs jedzenie na szczęście

Każda z nas zna powiedzenie „zajadać stresy”. Zarówno my same jak i nasze koleżanki czy znajome mają tendencje do nadmiernego spożywania rożnego rodzaju pokarmów w sytuacji stresowej, pełnej gwałtownych emocji oraz napięć. To zupełnie normalne. Według psychologów to właśnie lęki, smutki oraz emocje bywają przeważnie źródłem zbędnych kilogramów, gdyż kobiety mają tendencje do wygłuszania swych problemów jedzeniem. Choć podobno na chandrę i problemy nie ma nic lepszego niż czekolada czy rurki z bitą śmietaną, to okazuje się, że istnieją produkty, które faktycznie poprawiają nasz nastrój.

Pozytywne jedzenie

Oto kilka produktów oraz składników pokarmowych, które obecne w codziennej diecie zapewnią dobry nastrój i samopoczucie:

  • Postaw na tryptofan, pobudza on produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Pełno jest go w jajkach, jogurtach, mleku, kurczaku, indyku oraz wołowinie.
  • Magnez zapewnia równowagę układu nerwowego, chroni przed szkodliwym działaniem stresu oraz bezsennością. Znajdziesz go w orzechach, kaszy gryczanej oraz czekoladzie.
  • Ryby są świetnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają jako stabilizator nastroju, zapewniając dobry nastrój i chroniąc przed depresja.
  • Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy C i B, które zdecydowanie poprawiają kondycję psychiczną oraz zmniejszają uczucie stresu. Naturalną witaminę C znajdziemy w czerwonej papryce, czarnej porzeczce, truskawkach, pomarańczach oraz natce pietruszki, zaś witaminy z grupy B w produktach mlecznych, mięsach, kaszy oraz zielonych warzywach liściastych np. w szpinaku.
  • Przyprawy takie jak kardamon, chili czy imbir świetnie wpływają na poprawę krążenia, nastrój oraz pamięć. Nie zapominaj o nich w swojej kuchni, gdyż są świetnym dodatkiem do większości potraw.

Trudna sztuka odżywiania

Oprócz tego, co spożywamy, ważne są również nasze nawyki żywieniowe oraz podejście do jedzenia. Warto pamiętać o celebrowaniu posiłków. Zapomnijmy o jedzeniu byle czego w pospiechu, niech będzie to dla nas przyjemnością. Starajmy się by nasze posiłki zjadane były mniej więcej o stałej porze oraz pełne były odżywczych i wartościowych składników. Po drugie nauczmy się kontrolować emocje związane z jedzeniem. Nauczmy się swoje stresy rozładowywać w inny sposób – zamiast kolejnego czekoladowego batonika idźmy na 30-minutowy jogging. Działa równie skutecznie, a efekt jest o niebo lepszy. Na koniec, powiedzmy zdecydowane stop programowemu odchudzaniu. Będąc na wiecznej diecie oraz odmawiając sobie większości produktów będziesz wiecznie nieszczęśliwa i niezadowolona, a przecież nie o to w życiu chodzi.

Nasze komentarze

... ~ 2013-07-26 16:34:26

świetna strona . Polecam

Dodaj swój komentarz

1 komentarzy