Odżywianie antystarzeniowe

Proces starzenia jest nieuniknionym elementem przeznaczenia każdego z nas. Jednakże można poprzez odpowiednią dietę i zdrowy tryb życia łagodzić konsekwencje starzenia się organizmu. Właściwe podejście do życia oraz spożywanie zdrowych pokarmów może z może łagodzić, a nawet opóźniać tenże proces.

Która dieta jest właściwa?

Co należy jeść, aby długo cieszyć się młodością, zwłaszcza, gdy jesteśmy atakowani coraz to nowszymi informacjami na temat sekretów tego jak pozostać młodym? „ Byłam uzależniona od kawy, wypijałam jej ogromne ilości, aż zauważyłam, że jestem strasznie nerwowa. Lekarz polecił mi zieloną herbatę zamiast kawy. Posłuchałam i dziś nie umiem bez niej rozpocząć dnia”, przyznaje się Matylda.

Jest kilka niezwodnych elementów, które wprowadzone w życie mogą zaowocować dobrą kondycją zarówno psychiczną jak i fizyczną u każdego z nas. Są one łatwe do zdobycia w sklepach, jak również niezawodne w działaniu, jeżeli zostaną wprowadzone do regularnej diety.

Produkty prozdrowotne

  • Czekolada - ciemna czekolada i kakao stanowią idealne źródło flawonoidy, które regulują przepływ krwi do mózgu. Sekretem jest spożywanie produktów z wysoką zawartością ziaren kakao, około 70%.
  • Jogurt grecki - obecnie staje się on coraz bardziej popularny, zawiera on znacznie wyższy poziom protein niż zwykłe jogurty tak samo jak większą zawartość wapnia, które z kolei pomaga w walce z osteoporozą oraz w budowie masy mięśniowej. Masa mięśniowa bierze udział w efektywniejszym spalaniu kalorii, co hamuje rozrost tkanki tłuszczowej zwłaszcza w trakcie spowolnionego metabolizmu, który jest odczuwalny zwłaszcza po menopauzie.
  • Jagody – bogate w przeciwutleniacze które wspomagają w walce z wolnymi rodnikami, zawierającymi substancje, które mogą powodować chroniczne zapalenie odpowiadające za procesy starzenia w organizmie. Infekcje stanowią głównym czynnik w rozwoju nowotworów, chorób serca, artretyzmu, cukrzycy. Jagody są bogate w witaminę C, maja również dużą rolę w polepszaniu stanu pamięci.
  • Pomidory – zawierają likopen, organiczny związek chemiczny, który uważany jest za głównego obrońcę przed nowotworami. Aktywne składniki są  jeszcze bardziej aktywne kiedy delikatnie podgrzejemy pomidora przed zjedzeniem.
  • Produkty pełnoziarniste- brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, chleb, które zawierają wysoką ilość błonnika odpowiedzialnego za prawidłowa pracę jelit, a co z kolei chroni przed występowaniem raka jelita oraz innych chorób związanych z przewodem pokarmowym.
  • Czerwone wino – kombinacja alkoholu i resweratrolu, przeciwutleniacza pochodzącego ze skórki czerwonego winogrona jest uznawana za czynnik chroniący przed starzeniem, lekarze rekomendują jedną lampkę czerwonego wina dziennie.
  • Herbata – zielona i biała w szczególności są polecane jako doskonały czynnik w opóźnianiu procesów starzenia, dodatkowo wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, oraz osłabiają proces utraty pamięci, zaleca się wypijanie od 3-4 filiżanek dziennie.
  • Zielone warzywa – warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselka, kapusta mają działanie w zapobieganiu powstawania nowotworów  piersi.
  • Kwasy Omega 3 – można je znaleźć w rybach, zwłaszcza w łososiu, tuńczyku, halibucie, jak również w orzechach. Są one odpowiedzialne za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, zapobiegają powstawaniu chorób serca, nowotworom i artretyzmowi.

Jak widać każdy z powyżej wymienionych składników można dodać do naszej codziennej diety, zachowując odpowiednie ilości, urozmaicając nasz jadłospis, przedłużając sprawność i zdrowie swojego organizmu, a w związku z tym zachowując dłuższą młodość.
 

Nasze komentarze

Omega ~ 2012-10-04 10:35:03

Avokado - dla mnie to warzywo piękności i także zauważyłam, że wspaniale wpływa na moją cerę.

Dodaj swój komentarz

1 komentarzy