Zawód - kucharz

Profesjonalna kucharka to skarb. To rzemieślniczka i artystka w swoim fachu. Zawodowa kucharka dysponuje ogromną wiedzą oraz umiejętnościami, które wykorzystuje do przyrządzania, gotowania czy pieczenia potraw, które dostosowane są do szczególnych okazji.

Predyspozycje do pracy w zawodzie kucharza

Tak zwana prawdziwa kucharka musi posiadać niepospolity smak, aby umieć dogodzić każdemu. Sztuka niebywale trudna. Niezbędny jest także zmysł estetyczny, poczucie elegancji w sztuce podawania potraw, dekorowania ich, a także stołów. Niewątpliwie przyda się wyobraźnia, która tak naprawdę zachęca kucharza do eksperymentowania. Kucharka musi być osobą również komunikatywną, ponieważ musi czasem kontaktować się z klientami oraz z   zespołem w którym pracuje.

Jak zostać profesjonalną kucharką?

W Polsce w ostatnim  półwieczu niewątpliwie doszło do upadku zawodu kucharza - sztuka kulinarna straciła na znaczeniu, a  warunki pracy kucharzy i jakość produktów pozostawiały sporo do życzenia. Pamiętając zakładowe czy szkolne stołówki wiemy, że kucharkom obce było dekorowanie potraw czy eksperymentowania, a zawód miał bardzo niski status społeczny.

Pocieszającym wydaje się być fakt, że od kilkunastu lat sztuka ta wraca do łask, a wraz z nią także zawód kucharza. Bycie szefową kuchni w porządnej restauracji na miarę Magdy Gessler - to dziś marzenie niejednej młodej dziewczyny. To one są renomą restauracji i to dla nich - a nie do samego lokalu - przychodzą klienci.

Dla najlepszych szefów kuchni oznacza to niezłe wynagrodzenie i przede wszystkim satysfakcję. Coraz częściej kucharki uczestniczą też w konkursach, wyjeżdżają za granicę i prowadzą bardzo interesujące życie. Większość kucharzy w Polsce  może zdobyć ten zawód dzięki nauce w  szkole gastronomicznej - zawodowej lub technikum.
Obecnie niektóre uczelnie niepaństwowe oferują studia gastronomiczne i kucharskie, głównie na kierunkach hotelarsko-gastronomicznych.

Pewne jest, że współczesna kucharka nie powinna zaniedbać edukacji i jeśli to możliwe, zdobyć wyższe wykształcenie. Jednak najczęstszą i najkrótszą drogą jest edukacja w szkole średniej lub policealnej.

Takich szkół jest w Polsce wiele; dają one absolwentom umiejętności przyrządzania różnych potraw i dań dopasowane do potrzeb klienta, a także - co jest nowością w zawodzie - obsługi imprez okolicznościowych, np. przyjęć.

Wykształcenie kucharskie zapewnia też możliwość kontaktu z nowoczesnymi urządzeniami współczesnego zakładu gastronomicznego. Nauka w takiej szkole kończy się egzaminem z nauki zawodu i uzyskaniem dyplomu: pracownik wykwalifikowany w zawodzie kucharz małej gastronomii lub po prostu technik przetwórstwa żywności.

Początki w tym zawodzie i w nauce bywają ciężkie, szczególnie na zajęciach praktycznych. Uczniowie nie tylko skupiają się na teorii, ale i na ćwiczeniu fantazji. Nowoczesne szkoły doskonale  wiedzą, że to niezbędna cecha kucharzy.

Zarobki kucharz

Rynek pracy dla kucharzy

Początki na pewno nie należą do najłatwiejszych, a konkurencja jest spora. Niemniej już po kilku latach praktyki i zdobycia dyplomu mistrza można zostać szefem kuchni. Na takim stanowisku często wymaga się 5-8 lat doświadczenia zawodowego.

Szef kuchni może być w swojej pracy odpowiedzialny za zespół pracowników i właściwie odejść od robienia wszystkiego samodzielnie. Inną możliwością pracy jest catering.Catering jest modny i opłacalny: firmy, które organizują szkolenia czy konferencje wolą zamawiają posiłki na zewnątrz niż utrzymywać pracowników, którzy są im potrzebni od czasu do czasu. Kolejną opcją jest praca dla wykształconych kucharzy u armatorów - czyli na promach czy statkach morskich.

„Nigdy nie chciałam być kucharką i tak naprawdę do szkoły gastronomicznej trafiłam przez przypadek. Po szkole trafiłam do pracy biurowej. W między czasie okazało się, że to co ugotuję bardzo smakuje ludziom, zapraszano mnie na różne imprezy jak wesela czy komunie jako szefa kuchni. Chcąc nie chcąc wróciłam do zawodu i pracowałam długie lata w stołówce zakładowej. W latach dziewięćdziesiątych przejęłam lokal zakładowy, który właściwie działa do dziś. U nas można zjeść dobrze i bardzo smacznie”. Zosia, 58 lat, właścicielka restauracji

Zarobki kucharzy

Zarobki początkujących kucharzy nie należą do najwyższych. Zdecydowanie zależą one od renomy miejsca pracy, ale zwykle nie przekraczają 1200-1500 zł na rękę. Wraz z awansem na mistrza lub szefa kuchni mogą wzrosnąć do około 2-4 tys. zł. Kucharka pracująca na własny rachunek i świadcząca usługi cateringowe może zarobić nawet kilkanaście tysięcy w miesiącu. Zdarza się to jednak dość rzadko.


 

Monika Dł‚ugosz

Nasze komentarze

Lukaaa ~ 2013-01-11 20:53:34

Witam:) Mam pytanie . Staje przed wyborem szkoły , chce byc kucharzem , podoba mi sie ten zawod kręci mnie to. A moje pytanie brzmi jaką szkołe wybrac? Technikum gastronomiczne czy może Szkołe Zawodowa :) Z góry dziękuje prosze o konkretne odpowiedzi:d

xyz ~ 2013-03-10 13:14:30

Ja wybrałabym technikum. Bez matury ani rusz;P

Alicja ~ 2013-04-14 17:37:37

Technikum :)

333 ~ 2013-07-02 20:06:40

Witam. Mam pytanie czy istnieje technikum o kierunku kucharz? Jeśli tak to gdzie taka szkoła znajduje się na terenie Rzeszowa i okolic. Z góry dziękuje za odpowiedz. :)

kamila ~ 2013-12-04 11:14:56

technikum

kamila ~ 2013-12-04 11:15:45

technikum jest w bydgoszczy :_

nieznajomy ~ 2014-03-15 20:24:31

jest i zawodówka i technikum ale lepiej iść do technikum bo tak jak mówi xyz bez matury ani rusz

nieznajomy ~ 2014-03-15 20:25:28

ale można też najpierw pójść do zawodówki a później do technikum :)

renka ~ 2014-09-14 10:50:13

Też miałam iść do szkoły ale koniec końcem zdecydowałam się na kurs I i II stopnia. Dużo umiem i wiem, cały czas się interesuję nowinkami ze świata gastronomii a taki kurs uporządkuje moją wiedzę, wybrałam gowork bo zapewniają naukę w restauracjach, można zobaczyć jak się gotuje "na żywo" a w szkole pewnie jest więcej teorii

sopelek44 ~ 2015-02-28 17:36:38

Właśnie to mi się podoba na kursach w GoWork, że jest dużo zajęć praktycznych a nie sama teoria. Dużo łatwiej po tym znaleźć pracę.

Awerkka ~ 2015-03-31 19:38:09

Właśnie takich kursów poszukuję, praktycznych, a nie tylko teoria, której później nie da się przełożyć w pracy.

Majka ~ 2015-04-11 17:05:26

WITAM wszystkie komentarze są ładne tak myślę wybrać sie po zasadniczej szkole zawodowej bo jestem na kucharza do pracy na Kucharza ale gdzie pracować no gdzie??????? NO GDZIE??? BO NIEWIEM????

joLLa ~ 2015-04-27 18:45:12

Pracuj tam, gdzie cię przyjmą. Wszystko zależy od umiejętności i predyspozycji. Szkoły i kursy tego typu co tu wspominacie w go work mogą być o tyle dobrze, że dają przygotowanie praktyczne.

elwirra ~ 2015-05-31 16:14:07

Na kucharza to spokojnie możesz do hoteli, pensjonatów, restauracji, firm ceteringowych, szkół. Opcji trochę jest. Ja po szkole (też chodziłam do gowork) miałam tytuł technika, a później robiłam dwa kursy z gotowania i teraz pracuję w hotelu na kuchni.

Dodaj swój komentarz

14 komentarzy