Weganizm - dieta wegańska
Weganizm to inaczej klasyczna forma wegetarianizmu, w której wyklucza się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Weganizm jako styl i filozofia życia wynika najczęściej z podbudek etycznych. Podstawą diety wegańskiej są wyłącznie produkty roślinne, czyli:
- produkty zbożowe – kasze, ryż, pieczywo
- warzywa
- owoce
- rośliny strączkowe
- orzechy i nasiona
Weganizm jest uważany za najbardziej restrykcyjną formę wegetarianizmu. Jednak istnieją jeszcze inne formy weganizmu oparte tylko na produktach roślinnych. Są to:
- Witarianizm – dieta oparta wyłącznie na surowych warzywach i owocach. Z jadłospisu wyklucza się również pokarmy gotowane. Odrzuca się jakiekolwiek napoje, jak: kawa, herbata, soki. Witarianie piją jedynie źródlaną wodę.
- Friutarianizm – sposób żywienia polegający na spożywaniu wyłącznie owoców i orzechów. Jadane są wyłącznie owoce i warzywa, których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny. W związku z powyższym nie akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty.
- Makrobiotyzm – podstawę diety stanowią niełuskane ziarna zbóż, niezbędnego białka dostarczają rośliny strączkowe. Dozwolone są również świeże warzywa, natomiast owoce wyłącznie świeże, ale jadane z umiarem.
Plusy diety wegańskiej
- dieta wegańska dostarcza duże ilości błonnika, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym jak miażdżyca, otyłość, zaparciom a nawet nowotworom
- duża zawartość witamin i składników mineralnych, w tym witamin antyoksydacyjnych – wit. A, wit. C i wit. E, które chronią organizm przed rozwojem wielu chorób oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu
- duża ilość potasu i magnezu w diecie zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego
- duża zawartość w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych tzw. „dobrych tłuszczów” i bardzo niska ilość nasyconych kwasów tłuszczowych – „złych tłuszczów”, zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca
- duża ilość białka roślinnego w diecie w diecie wegańskiej, która sprzyja obniżaniu cholesterolu we krwi.
- odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dostarcza takich samych ilości białka, co dieta oparta na białku zwierzęcym
Minusy diety wegańskiej
- istnieje potrzeba suplementacji witaminą B12 oraz wit. D, które w diecie wegańskiej występują w niedoborowych ilościach
- brak mleka i produktów mlecznych w diecie ścisłych wegetarian może przyczynić się do niedoboru wapnia, w konsekwencji do osteomalacji i osteoporozy
- brak jakichkolwiek produktów zwierzęcych w diecie jest niemal jednoznaczne z deficytem witaminy D, która wpływa na stan kośćca i inne układy
- dieta ściśle wegańska nie dostarcza odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych (które musimy dostarczać wraz z dietą), które są niezbędne do prawidłowych przemian białkowych
- diety wegańska i makrobiotyczna w świetle obecnej wiedzy niosą ze sobą ryzyko dość znacznych niedoborów żywieniowych u dzieci i ich odległych skutków zdrowotnych.
- sezonowość owoców i warzyw może powodować, że stosowanie diety frutariańskiej czy witariańskiej może nie być łatwe
Przykładowy jadłospis w diecie wegańskiej
Śniadanie
Bagiel z kremowym serem
1 wegański bagiel
1 opakowanie tofu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
II śniadanie
Smoothie bananowo-owsiane
1 duży banan
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka płatków owsianych
2 kostki lodu
Obiad
Ziemniaczano-kalafiorowe curry
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka kozieradki
½ łyżeczki kurkumy
3 duże ziemniaki
1 kalafior
1 porcja ryżu
1 porcja chutney z mango
Podwieczorek
Koktajl jabłkowo-jagodowy
1 czerwone jabłko
2 zielone jabłko
3 łyżki mrożonych jagód lub truskawek
pół szklanki mleka sojowego
2 kostki lodu
Kolacja
Tosty z fasolą
pełnoziarnisty chleb tostowy
wegańska margaryna
puszka fasoli czerwonej w sosie pomidorowym
łyżka cząbru
Nasze komentarze
Ona ~ 2013-07-29 22:24:31
Patrycja ~ 2014-06-29 23:51:15
Edyta ~ 2014-08-13 19:10:00
mirabelka ~ 2015-08-23 22:58:56