Weganizm - dieta wegańska

Weganizm to inaczej klasyczna forma wegetarianizmu, w której wyklucza się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Weganizm jako styl i filozofia życia wynika najczęściej z podbudek etycznych. Podstawą diety wegańskiej są wyłącznie produkty roślinne, czyli:

- produkty zbożowe – kasze, ryż, pieczywo
- warzywa
- owoce
- rośliny strączkowe
- orzechy i nasiona

Weganizm jest uważany za najbardziej restrykcyjną formę wegetarianizmu. Jednak istnieją jeszcze inne formy weganizmu oparte tylko na produktach roślinnych. Są to:

  • Witarianizm – dieta oparta wyłącznie na surowych warzywach i owocach. Z jadłospisu wyklucza się również pokarmy gotowane. Odrzuca się jakiekolwiek napoje, jak: kawa, herbata, soki. Witarianie piją jedynie źródlaną wodę.
  • Friutarianizm – sposób żywienia polegający na spożywaniu wyłącznie owoców i orzechów. Jadane są wyłącznie owoce i warzywa, których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny. W związku z powyższym nie akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty.
  • Makrobiotyzm – podstawę diety stanowią niełuskane ziarna zbóż, niezbędnego białka dostarczają rośliny strączkowe. Dozwolone są również świeże warzywa, natomiast owoce wyłącznie świeże, ale jadane z umiarem.  

Plusy diety wegańskiej

- dieta wegańska dostarcza duże ilości błonnika, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym jak miażdżyca, otyłość, zaparciom a nawet nowotworom
- duża zawartość witamin i składników mineralnych, w tym witamin antyoksydacyjnych – wit. A, wit. C i wit. E, które chronią organizm przed rozwojem wielu chorób oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu
- duża ilość potasu i magnezu w diecie zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego
- duża zawartość w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych tzw. „dobrych tłuszczów” i bardzo niska ilość nasyconych kwasów tłuszczowych – „złych tłuszczów”, zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca
- duża ilość białka roślinnego w diecie w diecie wegańskiej, która sprzyja obniżaniu cholesterolu we krwi.
- odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dostarcza takich samych ilości białka, co dieta oparta na białku zwierzęcym

Minusy diety wegańskiej

- istnieje potrzeba suplementacji witaminą B12 oraz wit. D, które w diecie wegańskiej występują w niedoborowych ilościach
- brak mleka i produktów mlecznych w diecie ścisłych wegetarian może przyczynić się do niedoboru wapnia, w konsekwencji do osteomalacji i osteoporozy
- brak jakichkolwiek produktów zwierzęcych w diecie jest niemal jednoznaczne z deficytem witaminy D, która wpływa na stan kośćca i inne układy
- dieta ściśle wegańska nie dostarcza odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych (które musimy dostarczać wraz z dietą), które są niezbędne do prawidłowych przemian białkowych
- diety wegańska i makrobiotyczna w świetle obecnej wiedzy niosą ze sobą ryzyko dość znacznych niedoborów żywieniowych u dzieci i ich odległych skutków zdrowotnych.
- sezonowość owoców i warzyw może powodować, że stosowanie diety frutariańskiej czy witariańskiej może nie być łatwe

Przykładowy jadłospis w diecie wegańskiej

Śniadanie

Bagiel z kremowym serem
1 wegański bagiel
1 opakowanie tofu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego

II śniadanie

Smoothie bananowo-owsiane
1 duży banan
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka płatków owsianych
2 kostki lodu

Obiad

Ziemniaczano-kalafiorowe curry
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka kozieradki
½ łyżeczki kurkumy
3 duże ziemniaki
1 kalafior
1 porcja ryżu
1 porcja chutney z mango

Podwieczorek

Koktajl jabłkowo-jagodowy
1 czerwone jabłko
2 zielone jabłko
3 łyżki mrożonych jagód lub truskawek
pół szklanki mleka sojowego
2 kostki lodu

Kolacja

Tosty z fasolą
pełnoziarnisty chleb tostowy
wegańska margaryna
puszka fasoli czerwonej w sosie pomidorowym
łyżka cząbru
 

Diana Wolań„ska

Nasze komentarze

Ona ~ 2013-07-29 22:24:31

Wszystkim, którzy przeczytali ten artykuł polecam poczytać o witarianiźmie i micie białka. Weganie spotykają się z krytyką przez swoje nie tak bardzo rzadkie problemy z uzupełnieniem niezbędnych składników, substancji, aminokwasów, minerałów itd. Dzieje się tak tylko dlatego, ponieważ wszystkie te substancje obecne w surowej żywności rozkładają się pod wpływem temperatury, światła, czasu. Odpowiedź tkwi w surowym, świeżym pożywieniu. Niestety w momencie połączenia takich tematów z biznesem, modą czy innym złem współczesnego świata wartościowe informacje zostają wyparte przez atrakcyjne anegdotki o pięknie, seksapilu, popularności i innych fikcyjnych wartościach, które nie mają niczego wspólnego z pięknem życia.

Patrycja ~ 2014-06-29 23:51:15

Zgadzam się z "Oną". Ciężko znaleźć teraz rzetelny artykuł, gdyż światem rządzi biznes i robi się wszystko, aby tylko sprzedać swój produkt.

Edyta ~ 2014-08-13 19:10:00

Jak widać, autor artykułu się nie przyłożył i nie wie, że człowiek, jako istota biologicznie roślinożerna nie potrzebuje niczego, co zawarte jest w mięsie. Co do "odległych skutków zdrowotnych"- w tej kwestii przoduje mięsko, mleczko i serki- wystarczy spojrzeć na nasze mięsożerne społeczeństwo.

mirabelka ~ 2015-08-23 22:58:56

Polecam wykłady Garego Yurofskiego - w prosty i co najważniejsze logiczny sposób obala odwieczne mity m.in. o szkodliwości diety wegańskiej...

Dodaj swój komentarz

4 komentarzy